
آبغوره را با چه روشهایی میتوان در خانه نگهداری کرد تا تازه بماند و کپک نزند؟ آبغوره یکی از چاشنیهای مهم غذاهای ایرانی است که مزه ترشی دارد. این چاشنی پرخاصیت را میتوان به راحتی در منزل تهیه کرد و با رعایت نکاتی ماندگاری آن را طولانیتر کرد. در این مقاله از مجله آرادل به بررسی نکات نگهداری از آبغوره، جلوگیری از کپک زدن آبغوره و روشهای صحیح نگهداری از آبغوره میپردازیم.
نکات آبغوره گرفتن در خانه جهت افزایش ماندگاری آن
آبغوره را به طور معمول و در خانه تهیه میکنند. هنگام تهیه آبغوره در خانه رعایت چند نکته ضروری است. با رعایت این نکات، نگهداری از آبغوره برای مدت طولانی هم آسانتر میشود. ضمن آنکه احتمال خراب شدن و کپک زدن آبغوره نیز کاهش پیدا میکند. برخی از نکات مهم هنگام درست کردن آبغوره خانگی جهت افزایش طول عمر آن عبارتند از:
- در روند تهیه آبغوره به آن نمک نزنید چرا که نمک باعث سفیدک زدن آبغوره میشود.
- آبغوره را حتما سه بار از صافی رد کنید تا تفالههای آن کاملا گرفته شوند.
- حتما پیش از درست کردن آبغوره، غورههای خراب را از غورههای سالم جدا کنید.
- حتما از قابلمه استیل یا لعابی برای جوشاندن آبغوره خانگی استفاده کنید.
بهترین روشهای نگهداری از آبغوره تازه
بهترین روش نگهداری آبغوره تازه نگهداری آن در شیشه تمیز و خشک است. شیشهای که از آن برای نگهداری آبغوره استفاده میکنید باید استریل باشد و دارای ویژگیهای زیر باشد:
- از شیشههای کوچک برای نگهداری آبغوره استفاده کنید تا بعد از هر بار باز کردن در ظرف، محتویات آن زود تمام شود.
- شیشهای که برای نگهداری از آبغوره استفاده میکنید باید دهانه آن تنگ باشد.
- ترجیحا از بطری شیشه رنگ تیره برای نگهداری آبغوره استفاده کنید.
- برای آنکه هوا وارد شیشه نشود حتما یک نایلون یا سلفون روی شیشه آبغوره قرار دهید. با این ترفند میتوانید به مدت طولانی مدت از آبغوره بدون کپک نگهداری کنید.
- از تماس قاشق چرب و یا کثیف با آبغوره در شیشه برای ریختن آبغوره در هنگام استفاده خودداری کنید.
روشهای استریل کردن شیشه برای نگهداری آبغوره تازه و خانگی
همانطور که گفته شد برای نگهداری آبغوره باید آنها را در شیشههای استریل نگهداری کرد. شما به راحتی و با روشهای مختلف میتوانید انواع بطری شیشهای را در خانه ضدعفونی کنید و آبغوره را در این شیشههای برای مدت طولانی نگهداری کنید.
روش اول: ضدعفونی کردن شیشه با استفاده از آب جوش
این روش در دسترسترین روش استریل کردن شیشه است. کافی است بطری شیشهای را کاملا بشویید و در یک قابلمه به صورت افقی قرار دهید. قابلمه را با آب همدمای شیشه پر کنید و روی حرارت متوسط قرار دهید. اجازه دهید آب به جوش بیاید. بعد از به جوش آمدن آب ۱۵ دقیقه زمان نیاز دارد تا بطری شیشهای استریل شود. بعد از یک ربع شیشه را درآورید و فرصت دهید تا کاملا خشک شود.
در این مرحله درب شیشه را نیز جهت استریل شدن به داخل آب جوش بیندازید. استفاده از آب همدما با شیشه باعث میشود تا هنگام به جوش آمدن آب، بطری شیشهای ترک نخورد و نشکند.
روش دوم: ضدعفونی کردن شیشه با فر
بطری شیشهای را بعد از شستن به مدت یک ساعت در فر قرار دهید تا ضدعفونی شود. در این روش باید دقت کنید تا دمای فر بالا نباشد چرا که باعث شکستن شیشه میشود.
بیشتر بخوانید : نگه داری این مواد غذایی در ظروف پلاستیکی ممنوع!
روش سوم: ضدعفونی کردن شیشه با مایکروفر
اگر در منزل به مایکروفر دسترسی دارید کافی است شیشهای که شستهاید را به مدت ۲ دقیقه در مایکروفر با درجه بالا قرار دهید تا بطری شیشهای ضدعفونی و برای نگهداری آبغوره آماده شود.
نکات نگهداری آبغوره در جای مناسب
آبغوره را داخل شیشه بریزید و شیشه را لبالب پر نکنید تا اکسیژن به داخل شیشه نفوذ نکند. بعد از آنکه آبغوره را در شیشههای استریل شده ریختید باید شیشههای آبغوره را در جای مناسب قرار دهید.
- شیشه آبغوره را در معرض مستقیم نور خورشید قرار ندهید. در قدیم برای خوشرنگتر شدن آبغوره آن را در معرض نور خورشید قرار میدادند اما امروزه این کار را مضر میدانند زیرا قرار دادن شیشه حاوی آبغوره در آفتاب باعث ایجاد تغییرات شیمیایی در آن میشود؛ ضمن آنکه نور و گرما باعث از بین رفتن ویتامین سی موجود در آبغوره میشود و خواص مفید آبغوره را از بین میبرد.
- ظرف نگهداری آبغوره خانگی را در جای خشک و خنک و دور از نور خورشید قرار دهید.
- بعد از باز شدن درب شیشه آبغوره میتوانید تا یک سال آن را در یخچال نگهداری و از آن استفاده کنید.
روش نگهداری آبغوره تازه در بطری نوشابه
برای نگهداری آبغوره هرگز از بطری و ظروف پلاستیکی مانند بطری نوشابه، بطری آب معدنی، بطری دلستر و … استفاده نکنید. اسید موجود در آبغوره با مواد پلاستیکی بطری یا دبه واکنش نشان میدهد و موجب سرطانزا شدن آبغوره میشوند. به طور کلی از نگهداری هر خوراکی اسیدی در ظرفهای پلاستیکی خودداری کنید و از حتما از ظروف یا بطریهای شیشهای استریل شده استفاده کنید.
نکات مهم جهت جلوگیری از کپک زدن آبغوره
یکی از مشکلات عمده نگهداری از آبغوره مربوط به کپک زدن آن است. بسیاری از خانمها از اینکه آبغوره خانگی مورد استفاده خیلی زود کپک میزند شکایت میکنند. با رعایت چند نکته مهم در نگهداری از آبغوره میتوانید از کپک زدن آن جلوگیری کنید.
- استفاده از شیشه دهانه تنگ به جلوگیری از کپک زدن آبغوره کمک میکند.
- بطری آبغوره را خیلی پر نکنید و بگذارید کمی سر خالی بماند.
- بعد از هر بار استفاده درب بطری را بلافاصله و کاملا ببندید تا از نفوذ هوا به درون آن جلوگیری کنید.
- از چسب برق استفاده کنید و دور تا دور درب شیشه آبغوره را بسته تا از نفوذ هوا جلوگیری کنید.
- بعد از شستن غورهها یک تا دو روز به آنها فرصت دهید تا کاملا خشک شوند. مرحله خشک کردن غوره اهمیت زیادی دارد، دقت کنید اگر آبی روی غوره باقی بماند آبغوره خیلی زود کپک میزند.
- شیشهای که از آن برای نگهداری آبغوره استفاده میکنید باید کاملا خشک و عاری از لک و چربی باشد، در غیر این صورت باعث کپک زدن آبغوره میشود.
- روی آبغوره کمی روغن زیتون بریزید تا از کپک زدن آن در طولانی مدت جلوگیری شود. بعد از ریختن روغن زیتون یک تکه پلاستیک تمیز روی درب بطری قرار دهید و درب آن را محکم ببندید.
با آبغوره کپک زده شده چه باید کرد؟
بعد از توضیح نکات نگهداری آبغوره و طریقه نگهداری آبغوره تازه و نیز آموزش ترفندهای لازم جهت جلوگیری از کپک زدن آبغوره خانگی، نوبت به این سوال مهم میرسد که اگر به هر دلیلی آبغوره کپک زد باید با آن چه کرد؟
در قدیم کپکی که روی آبغوره ایجاد میشد را با قاشق بر میداشتند و بقیه آبغوره را مصرف میکردند. امروزه این کار را صحیح نمیدانند؛ چرا که برخی کپکها حاوی سموم سرطانزایی مانند «مایکوتوکسین»ها هستند که موجب ابتلا به برخی از انواع سرطان، از جمله سرطان کبد میشود.
از آنجایی که نوع کپک برای افراد عادی قابل شناسایی نیست، در صورت کپک زدن آبغوره چارهای ندارید جز آنکه آن را دور بریزید و از مصرف آن خودداری کنید.
سوالات مهم درباره نکات نگهداری آبغوره برای مدت طولانی
رنگ آبغوره طبیعی چه رنگی باید باشد؟
آبغوره طبیعی باید به رنگ قرمز ملایم و یا همان رنگ یاقوتی باشد.
برای خوشرنگ شدن آبغوره چه کار باید کرد؟
کافی است آبغوره را به مدت بیست دقیقه بجوشانید تا به رنگ مورد نظر برسد و یا برای نگهداری آن را در مقابل نور غیر مستقیم قرار دهید.
بهترین غوره برای تهیه آبغوره خانگی چه نوع غورهای است؟
غوره عسگری بهترین نوع غوره برای تهیه آبغوره است. زیرا این نوع انگور هسته ندارد و برای تهیه گرد غوره نیز استفاده میشود.
برای جلوگیری از نفوذ نور به داخل شیشه آبغوره چه کار باید کرد؟
میتوانید به صورت سنتی از خمیر استفاده کنید و دور تا دور شیشه را خمیر بزنید و یا همانطور که توضیح داده شد از چسب برق استفاده کنید.
آیا آبغوره خراب میشود؟
کپک زدن آبغوره در واقع نشانهای از خراب شدن آن است. ضمن آنکه بیشتر از یک سال نمیتوانید از آبغوره استفاده کنید حتی اگر ظاهر سالمی داشته باشید.
برای ترشتر شدن آبغوره چه کار میشود کرد؟
اگر آبغوره شما به اندازه کافی ترش نیست میتوانید آن را به مدت چند دقیقه بجوشانید تا غلیظتر و ترشتر شود.
چرا آبغوره طعم گس میدهد؟
اگر غوره را با دم آن آب بگیرید طعم آبغوره گس خواهد شد. دم غوره را حتما پیش از آب گرفتن بگیرید.
علائم خراب شدن آبغوره چه چیزهایی میتواند باشد؟
- لایههای نازک و سفید رنگ روی سطح آن تشکیل شده است.
- آبغوره مزه ترشی شدیدی پیدا کرده است.
- آبغوره بوی تندی میدهد.
مهمترین نکات نگهداری آبغوره کدام است؟
به طور خلاصه برای آنکه بتوانید طولانی مدت از آبغوره نگهداری کنید و از کپک زدن و خراب شدن آن جلوگیری کنید دو نکته حائز اهمیت است:
- مراقب باشید هوا به درون بطریهای نگهداری از غوره نفوذ نکند.
- شیشههای آبغوره را در معرض مستقیم نور خورشید و در جای گرم قرار ندهید.
گردآوری توسط مجله آرادل
تنظیم و نگارش : مدیر
با چه روشهایی آبغوره را میتوان در خانه نگهداری کرد تا کپک نزند؟
منبع