آشپزی و معرفی غذا

هر آنچه که می خواهید درباره خرمای پیارم بدانید!

در مناطق کوهپایه ای شمال استان هرمزگان، شهرستانی وجود دارد به نام حاجی آباد که مهد خرمای پیارم است. خرمای پیارم نوع خرمای با کیفیت صادراتی است که در بیشتر جاهای ایران قابل برداشت است. کیفیت این خرما آن را در بازارهای جهانی هم زبانزد کرده است. اگر می خواهید درباره خرمای پیارم بیشتر بدانید این یادداشت را تا انتها بخوانید.

خرمای پیارم چیست؟

یک نوع خرمای درشت و شیرین است که مرحله رسیدن کامل آن بعد از رطب شدن است. خرمای پیارم بلند است و اندازه آن به دو تا سه بند انگشت می رسد. همین درشت بودن و شیرینی، آن را به یک آیتم صادراتی تبدیل کرده است. رنگ خرمای پیارم قهوه ای تیره است و پوسته نازک آن به گوشته اش چسبیده است. نیمه خشک است و به همین خاطر شیره ندارد. این مشخصات ظاهری خرمای پیارم است.

اواخر تابستان فصلی است که خرمای پیارم آماده برداشت می شود. خرمای پیارم یک نوع خرمای دیررس است و با آب و هوای خنک سازگاری بیشتری دارد به خاطر همین مدت زمان بیشتری برای رسیدن این خرما نیاز است. همینطور پیارم در مناطقی بهتر ثمر می دهد که خنک تر باشد. به خاطر همین گفتیم در کوهپایه ها کاشت پیارم به صرفه تر است. در مناطقی مانند بوشهر، خوزستان، جهرم فارس و سیستان و بلوچستان خرمای پیارم عمل می آید. کیفیت بالای خرمای پیارم باعث شده درجه بندی دقیقی هم داشته باشد و به پنج دسته سوپر سلکت، سلکت، معمولی، پستایی و بی هسته تقسیم می شود. هر کدام از این انواع خرمای پیارم بازار خاص خودش را دارد.

طبع خرمای پیارم چیست؟

خرمای پیارم هم مانند بیشتر انواع خرما، طبعی گرم و خشک دارد. خوراکی هایی که طبع مخالف خرمای پیارم داشته باشند برای مصرف به عنوان مصلح آن مناسب هستند مانند آبغوره، سکنجبین و لیمو ترش.

خرما پیارم چقدر کالری دارد؟

با مصرف هر ۱۰۰ گرم خرمای پیارم، بین ۳۱۰ تا ۳۳۰  کیلو کالری دریافت می کنید که این مقدار کالری آن را  تبدیل به یکی از پرکالری ترین انواع خرما می کند. به همین خاطر باید در مصرف آن ملاحظات لازم را داشته باشید.

جدول ارزش غذایی خرما پیارم

در جدول زیر، مقادیر مواد مغذی و معدنی موجود در هر ۱۰۰ گرم خرمای پیارم است. 

انرژی۳۰۹.۷۸  کیلوکالری
قند۸۰.۲۸ گرم
کربوهیدرات۷۱.۲۷ گرم
فیبر۲.۱۲ گرم
پروتئین۲.۰۹ گرم
کلسیم۶۰ کلسیم
آهن۱ میلی گرم
سدیم۴۱.۴۳ میلی گرم
پتاسیم۱.۰۷ گرم

انواع خرما پیارم در ایران

خرمای پیارم در ایران به ۵ دسته تقسیم می شود؛ پیارم سلکت، سوپر سلکت، بی هسته، پستایی (ارزان) و در آخر هم معمولی. هر کدام از این انواع خرمای پیارم بازار خاص خود را دارند و نوع با کیفیت آن به خارج هم صادرات می شود. این انواع خرمای پیارم در مناطق مختلفی از ایران کشت و برداشت می شود که در ادامه به آن اشاره می کنیم.

خرما پیارم بر اساس ظاهر

نوع خرما پیارمویژگی هامنطقه تولید
پیارم مشکیشیرینی زیاد، عمر نخل طولانی، قیمت گران ترحاجی آباد هرمزگان
پیارم طلاییشیرینی ملایم، عمر نخل جوان، قیمت ارزان تردیگر مناطق

پیارم مشکی

خرمای پیارم مشکی خاص منطقه حاجی آباد در استان هرمزگان است و به خاطر آب و هوای خاص این منطقه، نوع  خاص کشت و قدمت نخل های آن، رنگ تیره و مزه شیرینی قوی دارد. بافت خرمای پیارم مشکی نرم است و با خوردن آن احساس می کنید در دهان آب می شود. اندازه آن هم درشت است و به خصوص به خاطر کیفیت عالی و طعم فوق العاده مشتری خارجی هم زیاد دارد. طبیعی است که قیمت آن هم نسبت به دیگر ارقام خرما گران تر است.

پیارم طلایی

خرمای پیارم طلایی ویژه منطقه خاصی نیست و از نخل های با سن و سال جوان تر استحصال می شود. این خرما رنگ روشن تری دارد و مزه آن هم شیرین است اما نه به اندازه پیارم مشکی. خرمای پیارم طلایی بیشتر به درد کسانی می خورد که به دنبال یک رقم خرمای با کیفیت و شیرینی ملایم هستند. سایز خرمای پیارم طلایی هم اندازه پیارم مشکی است. خرمای پیارم طلایی هم مشتریان زیادی دارد و به نسبت پیارم مشکی ارزان تر است.

خرما پیارم بر اساس منطقه تولید

اول جدول قرار بگیرد بعد از جدول توضیحات داشته باشیم و برای هر کدام از خرماها یک توضیح داشته باشیم.

نوع خرما پیارمویژگی ها
پیارم حاجی آبادطعم بسیار شیرین، قیمت گران، رنگ تیره تر، کیفیت عالی
پیارم سیستان و بلوچستانطعم بسیار شیرین، خشک تر از انواع دیگر پیارم، کیفیت خوب
پیارم جهرمطعم شیرین، گوشتی تر و آبدار تر از انواع دیگر پیارم، کیفیت عالی
پیارم بوشهربیشتر پیارم طلایی، رنگ روشن تر، خشک تر، کیفیت خوب
پیارم خوزستانگوشتی و اندازه درشت، شیرینی زیاد، کیفیت عالی
پیارم برآفتابطعم بسیار شیرین، قیمت گران، رنگ تیره تر، کیفیت عالی
پیارم دهستاننرم و خشک، ماندگاری بالا، شیرینی ملایم، کیفیت خوب

پیارم حاجی آباد

خرمای پیارم دیگر جزو سوغاتی های جهانی حاجی آباد هرمزگان محسوب می شود. پیارم حاجی آباد بیشتر از نوع مشکی است و به خاطر شیرینی زیاد و اندازه درشت و بافت نرم یک محصول صادراتی است. نخل های پیارم حاجی آباد کهن هستند و این خرما شناسنامه این شهر حساب می شود. کیفیت و قیمت پیارم حاجی آباد از دیگر انواع پیارم بیشتر است.

پیارم سیستان و بلوچستان

پیارم سیستان بلوچستان از دیگر انواع پیارم خشک تر است و به همین دلیل ماندگاری بالایی دارد. بیشتر از یک سال می توان پیارم سیستان و بلوچستان را نگهداری کرد. شیرینی پیارم سیستان و بلوچستان مطبوع است و قیمت به صرفه ای هم دارد. اگر به دنبال مصرف روزانه خرمای پیارم هستید نوع سیستان و بلوچستان آن بهترین گزینه است.

 

بیشتر بخوانید :  هر آنچه که باید در مورد نخل خرما، نحوه کاشت و نگهداری آن بدانید!

 

پیارم جهرم

شیرینی پیارم جهرمی مثل نوع حاجی آبادی آن است یعنی طعم قوی دارد. بافت آن هم گوشتی و آبدار است و همین هم کیفیت آن و به تبع قیمت آن را بالا می برد. البته این رطوبت باعث می شود نگهداری آن کمی دقت بیشتری بطلبد. اما در کل پیارم جهرم هم می تواند یک سوغاتی درجه یک باشد چرا که این نوع پیارم هم صادراتی و گران است.

پیارم بوشهر

پیارم بوشهر به خاطر طلایی بودن آن طعم شیرینی ملایمی دارد. بافت آن هم خشک تر است و به درد فرستادن به دیگر شهرها و حتی دیگر کشورها می خورد. پیارم بوشهر به خاطر کم بودن رطوبت آن ماندگاری بالاتری هم دارد. این نوع پیارم به درد کسانی می خورد که می خواهند روزانه خرمای باکیفیت مصرف کنند چون قیمت به صرفه تری هم دارد.

پیارم خوزستان

پیارم خوزستان هم دارای کیفیت بالایی است. البته نژاد آن بیشتر طلایی است اما باز هم نوع بافت و گوشته و طعم آن جزو ارقام باکیفیت خرما به حساب می آید و مشتریان زیادی در داخل و خارج از کشور دارد. قیمت پیارم خوزستان نسبت به دیگر پیارم ها معقول است و به خاطر همین کسانی که خرما را در رژیم غذایی شان گنجانده اند می توانند آن را روزانه مصرف کنند.

پیارم برآفتاب

پیارم برآفتاب هم مانند پیارم حاجی آباد کیفیت عالی دارد. یعنی نژاد آن مشکی است و طعم شیرین فوق العاده ای دارد. بافت نرم و گوشته پری هم دارد و به خاطر همین قیمت آن بالاست. این نوع خرما بیشتر به درد صادرات می خورد. پیارم برآفتاب را می توانید برای مراسم ها هم استفاده کنید.

پیارم دهستان

پیارم دهستان با این که خشک تر از انواع دیگر پیارم هرمزگانی است اما بافت نرمی دارد. به خاطر همین هم می توان آن را به مدت یک سال نگهداری کرد بدون این که کیفیتش کم شود. پیارم دهستان هم مانند دیگر پیارم های خشک، قیمت به صرفه ای دارد و برای مصرف روزانه بسیار مناسب است.

خرما پیارم بر اساس کیفیت

اول جدول قرار بگیرد بعد از جدول توضیحات داشته باشیم و برای هر کدام از خرماها یک توضیح داشته باشیم.

نوع خرما پیارمویژگی هامنطقه تولید
پیارم سلکتگوشته نرم و توپر، پوست ضخیم تر از سلکت، اندازه درشتهرمزگان، خوزستان، بعضی از دیگر نقاط
پیارم سوپر سلکتگوشته و پوسته نرم، شیرینی عالی، اندازه درشتهرمزگان، خوزستان، بعضی از دیگر نقاط
پیارم بدون هستهمی تواند هر یک از انواع پیارم باشد که با دست یا دستگاه هسته آن خارج شده است و گران تر استهمه مراکز خرماخیز ایران
پیارم معمولیگو شته نرم، طعم شیرین ملایم، پوسته با ضخامت متوسطهمه مراکز خرماخیز ایران
پیارم ارزان یا پستاییگوشته نسبتا سفت و پوسته نسبتا ضخیم اما شیرین و مطبوعهمه مراکز خرماخیز ایران

پیارم سلکت

همان طور که از اسم این خرما معلوم است، خرماهای پیارم سلکت گزینش شده و دستچین هستند که گوشته نرم و پوسته نازک دارند. اندازه خرمای پیارم سلکت درشت است و بافت نرم و شیرینی مطبوعی دارد. پیارم سلکت از ارقام صادراتی پیارم است که بیشتر در حاجی آباد هرمزگان و همین طور دیگر نقاط کشت خرما در ایران یافت می شود.

پیارم سوپر سلکت

از نام این رقم خرمای پیارم هم معلوم است که چه کیفیتی دارد. این نوع خرما گلچین شده است. خرمای پیارم سوپر سلکت بهترین نوع خرمای پیارم است. پوسته آن نازک و گوشته آن ضخیم است. بافت نرم و لطیفی دارد و شیرینی آن زیاد است. به خاطر همین هم مشتری خارجی زیاد دارد. پیارم سوپر سلکت هم در هرمزگان کشت و برداشت می شود.

 

بیشتر بخوانید : آموزش بهترین روش‌های طبخ دسر و رولت خرما

 

پیارم بدون هسته

خرمای پیارم بدون هسته آن است که هسته آن با دست یا به وسیله دستگاه خارج شده باشد. به خاطر همین فرقی نمی کند درجه کیفی یا محل به عمل آمدن آن کجا باشد. خرمای پیارم بدون هسته از بقیه انواع پیارم گران تر است.

پیارم معمولی

خرمای پیارم معمولی گوشته نرم و پوسته نسبتا ضخیم دارد. در بازار داخلی بیشتر خرمای پیارم معمولی به فروش می رسد چرا که به خاطر قیمت مناسب، مشتری هم زیاد دارد. پیارم معمولی در بیشتر مناطق جنوب ایران مثل هرمزگان، خوزستان، سیستان و بلوچستان، فارس و کرمان عمل می آید.

پیارم ارزان یا پستایی

پیارم پستایی ارزان ترین نوع پیارم است و این به خاطر کیفیت پایین تر آن نسبت به دیگر پیارم هاست. این نوع خرما گوشته سفت و پوسته خشک و نه چندان نازک دارد اما با این همه باز هم خرمای خوبی به حساب می آید چون طعم آن منحصر به فرد است. خرمای پیارم پستایی بهترین خرما برای مصرف روزانه است چون قیمتی ارزان دارد. این خرما در بیشتر مناطق خرماخیز ایران یافت می شود.

خواص خرمای پیارم

خرمای پیارم هم مانند دیگر خرماها طبعی گرم و خشک دارد. به همین خاطر بهترین گزینه برای درمان غلبه سردی بر مزاج است. خرمای پیارم مخصوصا ارقام درجه یک آن، بهترین منبع برای تامین قند طبیعی برای بدن است و به همین دلیل انرژی بسیار خوبی با خوردن خرمای پیارم به دست می آید. فیبر سرشاری هم که در خرمای پیارم وجود دارد می تواند مکمل دارویی خوبی برای ناراحتی های گوارشی باشد. خرمای پیارم به دلیل داشتن مواد معدنی به میزان زیاد، نارسایی های مربوط به ارگان های مختلف بدن را تسکین داده و درمان کند. اختلالات جنسی از جمله این نارسایی هاست که با مصرف خرمای پیارم درمان خواهد شد. بعضی از خواص خرمای پیارم عبارتند از:

  • خرمای پیارم و دیابت
  • انرژی زا
  • سلامت بهداشت دهان و دندان
  • سلامت دستگاه گوارش
  • کاهش کلسترول بد
  • تقویت قوای جنسی در مردان
  • خرمای پیارم،یک مولتی ویتامین خوشمزه!
  • بهبود عملکرد سیستم عصبی و پیشگیری از آلزایمر

تفاوت خرمای پیارم و خرماهای دیگر

خرمای پیارم یک ویژگی اصلی دارد و آن هم این است که اندازه ان درشت تر از دیگر انواع خرماست. تنها خرمایی که از خرمای پیارم بزرگ تر است خرمای مجول است. خرمای پیارم شیرینی زیادی هم دارد که تنها خرمای شبیه به آن در این مورد خرمای رطب مضافتی است. خرمای پیارم یک خرمای باکیفیت صادراتی است به خاطر این که اندازه بزرگ و طعم شیرین منحصر به فردی دارد. تفاوت خرمای پیارم با خرمای مجول را با خواندن یادداشت زیر هم می توانید بهتر بفهمید.

روش نگهداری خرما پیارم

خرمای پیارم را باید در جای خشک و خنک نگه دارید. خرمای پیارم یک خرمای نیمه خشک به حساب می آید به همین دلیل ماندگاری زیادی دارد. انواع خشک تر خرمای پیارم تا یک سال بیرون از یخچال هم با حفظ کیفیت قابل نگه داشتن هستند. رطوبت کم خرمای پیارم باعث جلوگیری از فساد و ترش شدن طعم آن می شود. از ۶ ماه تا ۱۸ ماه هم می توانید خرمای پیارم را با حفظ کیفیت و تازگی در یخچال یا سردخانه نگه دارید.

 

گردآوری توسط مجله آرادل
تنظیم و نگارش : مدیر
هر آنچه که می خواهید درباره خرمای پیارم بدانید!
منبع

شاید بپسندید

دکمه بازگشت به بالا